Yakınsama ve Iraksama Belirteçleri

Burada, ıraksanan analizlerde SeismoStruct çözümleyicisi tarafından gösterilen mesajların tam listesi bulunmaktadır. İlgili uyarı mesajarında, analizde yakınsama sağlanabilmesi için kullanıcılar tarafından alınabilecek olası önlemler de belirtilmektedir.

Converg: Bu mesaj, mevcut yük adımında ilgili analizin yakınsandığını belirtir, ardından program bir sonraki analiz adımının hesabına geçer.

Max_Ite: Bu mesaj, mevcut yükleme adımında azami iterasyon sayısına ulaşılmasına karşın yakınsamanın sağlanamadığı durumlarda belirir. Bu durumlarda: (i) azami iterasyon sayısı artırılabilir (Proje Ayarları > İteratif Strateji), (ii) yakınsama kriter değerleri artırılabilir (Proje Ayarları>Yakınsama Kriterleri), (iii) daha gevşek bir yakınsama kontrol yöntemi tercih edilebilir (ör: Yer değiştirme/Dönme VE Kuvvete/Momente dayalı tertip yerine Yer değiştirme/Dönmeye dayalı tertibin seçilmesi)  veya (iv) yükleme adım aralığı azaltılabilir. Son madde itme (pushover) analizinde  Yükleme Aşamaları modülünden yük adımı sayısını artırıp, adım aralığını düşürmek suretiyle gerçekleştirilebilir. Benzer bir şekilde, zaman tanım alanlı analizlerdeyse zaman adımı küçültülebilir (Yük Eğrileri modülü > Zaman tanım Aşamaları > Adım Sayısı).

Not: Rijit kısıtların (ör: rijit bağlantı elemanları veya rijit diyaframlar) tanımlandığı modellerde, kullanıcıların Kuvvet/Momente dayalı bir tertip kullanmamaları önerilir. Bu öneri özellikle kısıt modellerinde ceza fonksiyonlarının kullanıldığı durumlarda daha büyük önem teşkil eder. Bu gibi durumlarda, Yer değiştirme/Dönme'ye dayalı daha bir yakınsama tertibinin göreceli olarak daha sıkı deplasman ve dönme toleranslarıyla birlikte kullanılmalıdır.

Prd_Ite: Bu belirteç, Max_Ite mesajına benzerlik göstermekle birlikte, farkıysa çözümleyicinin azami iterasyon sayısına ulaşılmadan önce modelde nümerik yakınsamaya ulaşılması için beklenen iterasyon sayısını tahmin etmesidir (bu tahmin iteratif çözümün yakısama şekline göre yapılır, ör: dengede olmayan kuvvetler ve yakınsama toleransına ulaşılma hızı). Her bir analiz adımında, tahmin edilen iterasyon sayısının kullanıcı tarafından belirtilen azami iterasyon sayısından büyük olduğu durumlarda, Prd_Ite mesajı belirir ve analiz ıraksar. Böyle durumlarda, Max_Ite mesajında belirtilen olası çözümler kullanılabilir. Prd_Ite mesajı en çok rastlanılan ıraksama mesajıdır.

Diverge: Bu belirteç, mevcut analiz adımında çözümün ıraksandığını belirtir. Bu kontrol, kullanıcıların İteratif Strateji içerisinde tanımladıkları Iraksama İterasyonu (Divergence Iteration) değerine göre yapılır. İlgili kontrol çözüm prosedürleri, genel olarak, ilk 3-4 analiz adımında kararsızlık gösterir ve ardından aşamalı olarak yakınsıyor olma durumundan dolayı yapılmaktadır. Bu mesajın çıkması durumunda, kullanıcılara İteratif Strateji'de bulunan (i) Iraksama İterasyonu'nu veya (ii) Azami İterasyon Sayısı'nı artırmaları, (iii) Yakınsama Kriterleri'nden daha esnek bir yakınsama kriteri tercih etmeleri ya da (iv) yük/zaman adımını azaltmaları tavsiye edilir.

elm_Ite: Bu mesaj, kuvvete dayalı formulasyonlara sahip elemanların (infrmFB ve infrmFBPH) içsel döngülerinde azami iterasyon sayısına (varsayılan= 300) ulaşılmasına karşın ilgili elemanlarda denge koşullarının sağlanamadığı durumlarda belirir. Bu durumlarda, kullanıcılara (i) azami iterasyon sayısını artırmaları veya (ii) Elemanlar sekmesinde yer alan yakınsama toleransını artırmaları tavsiye olunur. Alternatif olarak, 'elm_Ite durumunda dengede olmayan kuvvetlerine izin verme' seçeneğindeki işaret de kaldırılabilir. Son olarak, global düzeyde bir önlem alınabilir, örneğin analiz yük adımı düşürülebilir (analiz yük faktör/zaman adım sayısının artırılması) veya global yakınsama kriterleri artırılabilir. Kullanıcılara, kuvvete dayalı elemanlarda takip edilen içsel döngülere daha derin bir bilgiye sahip olmaları için ilgili özel dökümanlara başvurmaları tavsiye edilir [ör: Spacone et al. 1996; Neuenhofer and Filippou 1997].

elm_Inv: Bu mesaj, kuvvete dayalı formulasyona sahip elemanların içsel döngüleri sırasında rijitlik matrislerinin tersinin alınamadığı durumlarda belirir. Bu durumlarda, (i) Elemanlar sekmesinde bulunan elemanlara ait yakınsama toleransı artırılabilir, (ii) global analiz yük adım aralığı düşürülebilir veya (iii) global yakınsama toleransları gevşetilebilir.

Max_Tol: Bu belirteç, çözümün bir hayli kararsız olduğunu gösterir. Belirdiği esnada; dengede olmayan kuvvetler, İteratif Strateji sayfasında bulunan Azami Tolerans (varsayılan= 1.0E+20) değerini aşmıştır. Kullanıcılara (i) yükleme adımını küçültmeleri veya (ii) daha esnek bir yakınsama kriteri kullanmaları önerilir. Alternatif olarak Azami Tolerans değeri de artırılabilir, fakat değeri 1.0E+35-1.0E+40 mertebelerini geçmemelidir (önemle belirtilmelidir ki 1.0E+40 değeri çok nadir durumlarda kararlı analiz çözümüyle sonuçlanmaktadır). Max_Tol mesajının analizin ilk 2-3 adımında belirmesi durumunda, eleman bağlantılarının doğru yapılıp yapılmadığını kontrol etmek için Özdeğer Analizi yapılması tavsiye edilmektedir.

Sol_Prb: Bu mesaj, mevcut iterasyon adımında herhangi bir çözüme ulaşılmadığı durumlarda çıkar. Bunun gerçekleşebilmesi için birden çok neden mevcuttur (ör: dengede olmayan kuvvetlerin çok büyük olması veya sıfır çapraz rijitlik değerleri). Max_Tol belirtecinde alınması gereken önlemler alınmalıdır.