Global İteratif Strateji
SeismoStruct içerisinde tüm analizler potansiyel olarak doğrusal olmayan (nonlineer) olarak kabul edilir ve artırımsal bir çözüm prosedürü uygulanır. Bahsi geçen prosedürde yükler ön tanımlı artırımlar halinde uygulanır ve iteratif bir yol izlenerek dengelenir (tek istisna özdeğer çözümünü gerektiren problemlerdir). Burada kullanılan iteratif prosedürün bazı detayları ve teorik altyapısı tartışılacaktır. Daha fazla detay için kullanıcıların Doğrusal Olmayan (Nonlineer) Çözüm Prosedürü kısmına başvurmaları önerilmektedir.
Azami iterasyon sayısı
Bu parametre her yük artırımında (analiz adımında) takip edilecek azami iterasyon sayısını belirtir. Varsayılan değer 40 olup, bir çok problemde de yeterli bir sayıdır. Bazı durumlarda yapı son derece yüksek düzeyde geometrik nonlineerite ve/veya malzeme inelastisitesi gösterebilir, bu durumlarda 40 sayısı daha da artırılabilir. Benzer bir durum modelleme sırasında çok büyük veya küçük rijitliklerin kullanılması halinde de gerçekleşir (ör. rijit bağlantı elemanlarının bulunduğu modeller).
Rijitlik güncelleme sayısı
Bu parametre analiz adımının başınan itibaren yapının tanjant rijitlik matrisinin güncellemesinin kaç iterasyon sayısında bir yapılması gerektiğidir. Bu değerin "0" olarak tanımlandığı durumlarda Newton-Raphson (mNR) prosedürü uygulanır, Azami İterasyon Sayısına eşit olması durumunda da Newton-Raphson (NR) prosedürü takip edilir.
Genellikle ideal rijitlik güncelleme sayısı azami iterasyon sayısı'nın %50 ila %75'ine denk gelir. Bu aralıkta sağlanan bir oran analiz süresi ve stabilite arasında optimum bir denge sağlar (zira rijitlik matrisi güncellenmezse denge sağlanana kadar daha fazla iterasyon gerekir ve analiz süresi uzar ya da güncelleme sık yapılırsa denge daha az iterasyonda sağlanır fakat analiz süresi güncellemelerden dolayı yine artar). Bu parametrenin varsayılan değeri biraz daha muhafazakar bir değer olarak 35 olarak tanımlanmıştır ve dolayısla NR-mNR arasında hibrid çözüm prosedürü uygulanır (bknz. Artırımsal Iteratif Algoritma).
Iraksama iterasyonu
Bu değişken hangi iterasyondan başlayarak ıraksama ve iterasyon tahmini kontrollerinin yapılacağını gösterir (daha fazla detay için bknz. ıraksama ve iterasyon tahmini). Bu sayıyı takip eden tüm iterasyon adımlarında, bulunan sonucun ıraksanma durumu veya yakınsama için tahmini iterasyon sayısına ulaılması durumlarında mevcut adımdaki iterasyonlar durdurulup, yük artırımı (veya zaman adımı) azaltılır ve analiz dengenin sağlanmış olduğu bir önceki adım sayısının sonundan tekrar iteratif olarak başlatılır.
Bahsi geçen bu iki kontrol, dengenin sağlanması için fazladan yapılacak olan gereksiz iterasyonları yapmamak için çok yararlıdır. İmkansız olmasa bile, her durum için çalışabilecek ıraksama iterasyonu ve iterasyon tahmini parametreleri tanımlamak son derece zordur. Örneğin, ıraksama iterasyounu çok düşük olursa yüksek derece nonlineerite gösteren sistemlerde hiçbir zaman yakınsama sağlanamazken, çok yüksek olursa da sadece numerik olan yapısal modlar ortaya çıkar ve yine analiz hiçbir zaman yakınsama sağlamayabilir (ör. rijit bağlantı elemanlarının tanımlanarak rijitlik kontrastının bulunduğu nümerik modellerde de geçerlidir). Tüm bu nedenlere de dayanarak ıraksama kontrolü olarak azami iterasyon sayısının %75'i başlangıç olarak iyi bir değerdir, SeismoStruct içerisinde varsayılan değeri 32'dir.
Azami Tolerans
Nümerik kararsızlık'ta da tartışıldığı üzere çözümün nümerik olarak kararsız duruma gelmesi takip edilen analiz adımı içerisinde yapılan her iterasyonda kontrol edilir (dengede olmayan kuvvetlerin Euclidian normunun, uygulanan yük vektörünün birkaç mertebe üzerinde olan ön tanımlı bir azami tolerans değeriyle, varsayılan=1e20, karşılaştırılması yoluyla yapılır, ayrıntılar için buraya başvurunuz). Dengede olmayan kuvvetlerin normunun tanımlanan toleranstan büyük olması durumunda çözüm nümerik olarak kararsız bulunur, mevcut analiz adımı içerisinde kullanılan yük artırımı (veya zaman adımı) azaltılarak iteratif prosedür bir önceki dengede olan analiz adımının sonundan yeniden başlatılır.
Azami Adım Azaltımı
Yakınsamanın sağlanamadığı durumlarda ıraksama veya nümerik instabilite meydana gelir. Bu gibi durumlarda, SeismoStruct içerisinde tanımlı olan otomatik adımlama algoritması devreye girer ve analiz bir önceki dengede olan adımdan yeniden başlamadan önce hesaplanacak adımdaki yük artırımını veya zaman adımı azaltır. Ayrıca, kötü davranışa sahip olan (yani hiçbir zaman yakınsamayan) analizleri sonsuza kadar çalıştırmamak için bir de azami adım azaltma katsayısı kontrolü de yapılır. Başka bir söyleyişle ıraksayan iterasyon serisi sonucunda azaltılmış yük artırımı (veya zaman adımı) analiz başında tanımlanan ilk yük artırımına (veya zaman adımı) oranlanır ve mevcut adımda kullanılacak olan adım azaltma katsayısı elde edilir; söz edilen katsayının azami adım azaltımı değerinden (varsayılan değer=0,001, yani adım içerisinde tanımlı olan yük artırımı veya zaman adımı en fazla 1000 kat küçültülebilir) küçük olması durumunda analiz kötü davranışlı olarak hükmedilir ve durdurulur.
Asgari İterasyon Sayısı
Bu değişken her bir yük artırımı (ya da analiz adımı) içerisinde tanımlanacak olan asgari iterasyon sayısını tanımlar. Varsayılan değeri 1'dir. Daha iyi bir yakınsama sağlanabilmesi için deplasmana dayalı kontrollerde gevşek, kuvvete dayalı kontrollerdeyse sıkı olarak tanımlanmalıdır (küçük modeller ve yüksek derecede inelastisiteye sahip bölgeler için).
Adım Artırma/Azaltma Katsayıları (Çarpanları)
Burada da tanımlandığı üzere, SeismoStruct adım azaltımlarında yakınsanamama düzeyine uyum gösteren bir yapıya sahiptir. Yakınsanamayan çüzümün yakınsama koşullarından çok uzak olduğu durumlarda büyük bir adım azaltma katsayısı kullanılır (varsayılan=0,125, mevcut analiz adımı 8 adet eşit parçaya bölünür). Eğer yakınsanamayan çözüm yakınsanma koşullarına neredeyse ulaşmışsa küçük bir adım azaltma katsayısı seçilir (varsayılan=0,5, mevcut analiz adımı 2 adet eşit parçaya bölünür). Bu ikisinin arasında kalan durumlardaysa ortalama bir adım azaltma katsayısı kullanılır (varsayılan=0,25, mevcut analiz adımı 4 adet eşit parçaya bölünür).
Otomatik adımlama'da da belirtildiği gibi yakınsama sağlandıktan sonra, yük artırımı veya zaman adımı kullanıcı tarafından tanımlanan ilk değerine kademeli olarak artırılır. Bu işlem adım artırma katsayısı yoluyla gerçekleştirilir. Analizin etkili bir biçimde yakınsandığı bir durumda (detaylar için buraya bakınız), küçük bir adım artırma katsayısı (varsayılan=1,0, mevcut artırım bir sonraki adımlarda değiştirilmez) kullanılırken analizin pek de etkili bir şekilde yakınsanmadığı durumlarda (detaylar için buraya bakınız) büyük bir adım artırma katsayısı kullanılır (varsayılan=2,0, mevcut yük artırımı 2 katına çıkarılır). Bu ikisinin arasında kalan durumlardaysa ortalama bir adım artırma katsayısı kullanılır (varsayılan=1,5, mevcut artırım %50 artırılarak kullanır).
Not: Her bir analiz için geçerli olacak artırımsal/iteratif değişken setinin mevcut olmadığı önemle belirtilmelidir. SeismoStruct'ın varsayılan özellikleri genelde iyi çalışmasına karşın bazı koşullarda, özellikle ciddi doğrusal olmayan davranış beklenen durumlarda, değiştirilmelidir (ör. rijitlik kontrastının mevcudiyeti, bazı yapısal elemanların burkulması, yükleme dağılımında ve şiddetinde önemli değişimlerin olması, vb). Örnek olarak, küçük bir adımsal yük artırımı yapıyı daha az kararlı ve hatalı bir davranıştan uzaklaştırarak çözümü nümerik olarak daha kararlı bir hale getirirken, çok küçük bir adımsal yük artırımının seçilmesi de yakınsamayı neredeyse imkansız kılacaktır. Zorluklarla yüzleşen kullanıcıların teknik destek forumu olan Teknik Detek Forumuna başvurmaları durumunda ek destek ve tavsiyeler sağlanacaktır.