Düğümler
İki tür düğüm çeşidi bulunmaktadır, bunlar: yapısal ve yapısal olmayan düğümlerdir.
Yapısal düğümler
Bu düğümlerin her birine en az bir eleman bağlı bulunmaktadır. SeismoStruct'ta, modelde hiç bir eleman bağlı olmayan, serbest bir yapısal düğüm olduğu durumda analiz başlatmak imkansızdır. Başka bir söyleyişle, yapısal düğümler herhangi bir serbestlik derecesinin atanmış olduğu düğümlerdir ve bu şekilde rijitlik matrisinin bir araya getirilmesinde ve yük/yer değiştirme (deplasman) vektörlerinin oluşturulmasında rol alırlar.
Yapısal olmayan düğümler
Herhangi birşekilde yapısal çözüme dahil olmayan fakat elemanların lokal eksenlerinin konumlandırılması (eleman bağlantıları'nda da belirtildiği gibi) sırasında faydalanılan düğüm noktaları da mevcuttur, bu grup düğüm noktalarında yapısal olmayan düğüm noktaları denir. Bu düğüm noktalarına her hangi bir eleman bağlanamaz; diğer taraftan yapısal düğümler, yapısal olmayan düğümlerin gördüğü görev olan lokal eksen konumlandırılmasını üstlenebilirler fakat genellikle bu görevin yapısal olmayan düğümler tarafından yapılması daha kolaydır. Kullanıcı, global ve lokal eksen sistemleri kısmına başvururması durumunda bu konuda daha geniş bilgiye sahip olabilir. Varsayılan ayar olarak yapısal olmayan düğüm noktaları üç boyutlu çizimlerde gösterilmezler; bu ayar görüntüleme seçenekleri'nden değiştirilebilir.
Diğer modüllerde olduğu gibi kullanıcı; (grafiksel tanımlama modunda da geçerli olmak üzere) yeni düğümler ekleyebilir, var olan düğümleri yeniden düzenleyebilir veya silebilir. Ayrıca, düğümler isim veya x-,y-,z- koordinatlarına göre de sıralanabilirler. Kullanıcının ilgili sütundaki başlığa tıklaması durumunda artan, çift tıklaması durumundaysa azalan sıralama yapılır (bknz. modül yeniden düzenleme fonksiyonları).
Düğümler modulü ayrıca artırım özelliğine de sahiptir. Artırım özelliği kullanılarak var olanları "tekrarlama" yoluyla yeni düğümler oluşturulur. Bu özelliği kullanabilmek için öncelikle tekrarlanacak olan düğümler seçilir, tekrar olarak oluşturulacak olan düğümlerin isim ve koordinat artırımları belirlenir, tekrar sayısı tanımlanır ve işlem gerçekleştirilir. Açıklayıcı örnek aşağıda gösterilmektedir:
- Seçilen var olan düğümler
d10: (0, 0, 3)
d20: (5, 0, 3) - Artırım parametreleri
İsim artırımı: 100
x-artırımı: 5
y-artırımı: 0
z-artırımı: 3
tekrar: 3 - Otomatik olarak oluşturulan düğümler
d110: (_5, 0, 6) ["tekrar" 1]
d120: (10, 0, 6) ["tekrar" 1]
d210: (10, 0, 9) ["tekrar" 2]
d220: (15, 0, 9) ["tekrar" 2]
d310: (15, 0, 12) ["tekrar" 3]
d320: (20, 0, 12) ["tekrar" 3]
Notlar
- Çok sayıda düğüm noktasının uzaydaki yerinin eşit miktarda değiştirilme gerektirdiği bir durumda çoklu seçim yapılarak bu seçimin değiştirilmesi istenen koordinatı, örneğin y-koordinatı, Düzenle iletişim kutusu yoluyla tek bir işlemde değiştirilir.
- En fazla 50000 düğüm tanımlanabilir.
- Kullanıcıların, yapısal olmayan düğümleri büyük koordinatlı tanımlamaları ve 3D çizimde görünür hale getirmeleri durumunda, model kaçınılmaz olarak çok küçük görünecektir. Böyle bir durumdan kaçınmak için kullanıcılar (i) yapısal olmayan düğümlerin koordinatların yapıya daha yakın olarak tanımlayabilir, (ii) yapısal olmayan düğümlerin görüntülenmesini kaldırabilir veya (iii) 3D çizim her yenilendiğinde manuel olarak yaklaşabilirler.