Global and lokal (yerel) eksen sistemleri

SeismoStruct'ta sabit bir kartezyen (X-Y-Z) global eksen sistemi kullanılmakta olup, tüm yapısal modellerin boy (X), derinlik (Y) ve yükseklik (Z) değerlerinin tanılanmasında kullanılır. Bunun yanı sıra SeismoStruct aynı zamanda lokal 1-2-3 koordinat sistemini de tüm elemanlara ayrı ayrı atanmış durumda kullanır, böylelikle elemanların uzaydaki duruş pozisyonları bilinir. Lokal (yerel) koordinat sisteminde (1) yönü elemanın boyuna olan eksenini tanımlarken, (2) ve (3) doğrultularıysa kesidi ve onun duruş pozisyonunu belirler. Lokal eksen olan (2) ve (3)'ün tanımlanmasında herhangi bir sınırlandırma olmamasına karşın, kullanıcılar genellikle (2) yönünü kesit "zayıf", (3) yönünüyse "güçlü" eksen olarak atamaktadırlar (aşağıdaki şekle bakınız). Benzer tanımlama tanımlama aynı şekilde, SeismoStruct'un kesitler kısmında tüm şekillerde de baz alınmıştır.

Lokal vektör (1)'in doğrultusu değişmez şekilde elemanın iki uç düğüm noktasını birleştiren doğru yönünde olurken (pozitif yön n1'den n2'ye doğrudur), kalan diğer iki lokal ekseninin ve dolayısıyla kesidin duruş pozisyonunun tanımlanması için bir 'duruş tanımlama nesnesi' gereklidir. Programın 6. sürümünde elemanların duruş pozisyonları iki farklı şekilde tanımlanabilir:

  1. döndürme açısı tanımlayarak (varsayılan ayar), öntanımlı olarak 0'a eşittir (Sihirbaz yoluyla yapılan modeller bu kuralı takip eder), veya
  2. isimleri 'duruş pozisyonu düğümü' olan ek düğüm noktaları tanımlayarak. Eğer 'varsayılan' nesne seçilirse, elemanın duruş pozisyonu program tarafından otomatik olarak hesaplanır, aksi takdirde seçili düğümün pozisyonuna bağlı olur.

Duruş pozisyonu düğümü her zaman (3) vektörünün içerisinde kaldığı (1-3) düzlemini tanımlar. Doğrultusu (1)'e dik ve (3) yönündedir (şekile bakınız). Daha sonra lokal vektör (2), (1) ve (3)'ün vektörel çarpımları sonucu bulunur, ve pozitif yönü de sağ el kuralı'na uyacak şekildedir.

SeismoStruct'ta modellenen yapıların birçoğu düzlemsel çerçevelerdir ve simetrik kesitlere sahip düşey elemanlar (ör: kolonlar, duvarlar) ile (2) eksenleri etrafında simetrik olmayan yatay T-kirişler içerir. Dolayısıyla, 'varsayılan' nesne olarak 'üçüncü nodu' seçmek avantajlı olabilir.

Not: Döndürme açısının 0'a eşit olması genelde (3) ekseninin düşey olması anlamına gelir. Düşey elemanlarsa özel durumlardır; onlarda (1) ekseni düşeydir, açının 0 olması da (3) ekseninin global X-ekseni yönünde olduğunu belirtir.