Φάσεις Φόρτισης

Στην ανάλυση Pushover, συνήθως η επιβαλλόμενη φόρτιση αποτελείται από κατακόρυφα φορτία βαρύτητας στην κατακόρυφη (z) διεύθυνση και αυξανόμενα φορτία σε μια ή και στις δύο εγκάρσιες διευθύνσεις (x & y). Όπως συζητήθηκε εδώ, το μέγεθος των αυξητικών φορτίων Pi σε κάθε βήμα φόρτισης i της ανάλυσης δίνεται από το γινόμενο της ονομαστικής τιμής P0 που ορίζεται από τον χρήστη στην ενότητα Επιβαλλόμενα Φορτία, και τον συντελεστή φόρτισης σε αυτό το βήμα:

Ο τρόπος με τον οποίο ο συντελεστής φόρτισης λ προσαυξάνεται στα στάδια ή, με άλλα λόγια η στρατηγική φόρτισης που χρησιμοποιείται στην ανάλυση pushover, ορίζεται πλήρως στην ενότητα Φάσεις Φόρτισης, όπου μπορεί να οριστεί ένας απεριόριστος αριθμός σταδίων φόρτισης/επίλυσης σταδίων ορίζοντας διαφορετικούς συνδυασμούς τριών διαφορετικών τύπων ελέγχου pushover που είναι διαθέσιμοι στο SeismoStruct, όπως φαίνεται παρακάτω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αυξητική φόρτιση P μπορεί να αποτελείται από δυνάμεις ή μετακινήσεις, επιτρέποντας έτσι την εκτέλεση τόσο της pushover με βάση τη δύναμη όσο και αυτήν με βάση τη μετακίνηση. Ξεκάθαρα, για τις περισσότερες περιπτώσεις η επιβολή δυνάμεων θα είναι προτιμητέα σε σχέση με τη χρήση αυξητικών φορτίων μετακίνησης, αφού ο περιορισμός της παραμόρφωσης της κατασκευής σε ένα προκαθορισμένο σχήμα μπορεί να αποκρύψει τα πραγματικά χαρακτηριστικά απόκρισης του (π.χ. μαλακός όροφος), εκτός αν χρησιμοποιηθεί η πιο εξελιγμένη προσαρμοζόμενη ανάλυση pushover. Γι’ αυτό το λόγο η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη στρατηγική φόρτισης σε μη-προσαρμοζόμενη Pushover είναι η pushover με βάση τη δύναμη με έλεγχο αποκρίσεων, όπως περιγράφεται παρακάτω:

Σημειώσεις

  1. Οι χρήστες μπορούν να εκμεταλλευτούν το κουμπί Προσθήκη Συνδυασμού για να επιβάλλουν τυπικούς συνδυασμούς φόρτισης που δουλεύουν καλά για τις περισσότερες των περιπτώσεων. Σημειώστε, όμως, ότι δεν πρέπει να έχουν ήδη οριστεί φάσεις φόρτισης, για να είναι διαθέσιμη αυτή η επιλογή.
  2. Υπογραμμίζεται ξανά ότι μπορεί να οριστεί ένας απεριόριστος αριθμός στρατηγικών φόρτισης/λύσης, επιβάλλοντας διαφορετικούς συνδυασμούς των τριών διακριτών φάσεων φόρτισης που διατίθενται. Για παράδειγμα ο χρήστης μπορεί να επιθυμεί να: (α) επιβάλλει τα φορτία της Pushover σε δύο ή περισσότερες φάσεις φόρτισης, χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό αυξητικό βήμα για κάθε μια από αυτές (π.χ. μεγαλύτερο βήμα πριν τη διαρροή, μικρότερο βήμα στην ανελαστική περιοχή), (β) να χρησιμοποιήσει αρκετές φάσεις για να ‘σπρώξει’ ένα 3D μοντέλο, πρώτα στη μια διεύθυνση, μετά στην άλλη, μετά πίσω στην πρώτη κ.ο.κ., (γ) να εκτελέσει ανακυκλιζόμενη ανάλυση pushover, να σπρώχνει και να τραβάει την κατασκευή σε διαδοχικούς κύκλους (η στατική ανάλυση χρονοϊστορίας είναι πιο κατάλληλη για τέτοιες περιπτώσεις).
  3. Ακόμη και στις περιπτώσεις όπου δεν είναι παρούσα μόνιμη φόρτιση, μπορεί να είναι βολικό να επιβάλλεται ένα μηδενικό διάνυσμα φορτίου κάπου στην κατασκευή, ώστε να εκτελεστεί το αρχικό βήμα με τα μόνιμα φορτία και η καμπύλη ικανότητας να ‘αναγκαστεί’ να ξεκινήσει από την αρχή των αξόνων, το οποίο το καθιστά ελαφρώς πιο ισορροπημένο.