Επεξεργασία

Η πλειοψηφία των ενοτήτων του SeismoStruct διαθέτουν ένα υπολογιστικό φύλλο στο οποίο βρίσκονται και απεικονίζονται όλα τα δεδομένα εισαγωγής. Τα δεδομένα που περιλαμβάνονται σε αυτούς τους πίνακες των ενοτήτων μπορούν να τροποποιηθούν με τα ακόλουθα εργαλεία:

Προσθήκη νέων δεδομένων

Όταν οι χρήστες κάνουν κλικ στο κουμπί προσθήκη εμφανίζεται ένα παράθυρο διαλόγου στο οποίο μπορούν να εισαχθούν και να οριστούν οι ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των συστατικών ενός νέου μοντέλου (υλικά, διατομές, κόμβοι, φορτία κλπ.). Η διαδικασία είναι απλή, αφού όλα τα πλαίσια διαλόγου διαθέτουν κείμενο οδηγιών που επεξηγεί τη διαδικασία. 

Μπορεί να γίνει πολλαπλή επιλογή (χρησιμοποιώντας τα κουμπιά Control ή Shift) προκειμένου να επιβληθεί μια συγκεκριμένη δέσμευση ή ένα φορτίο σε περισσότερους από έναν κόμβους ταυτόχρονα, εφόσον ο χρήστης έχει επιλέξει τη δυνατότητα επιλογής πολλαπλών κόμβων πριν ο χρήστης ανοίξει το πλαίσιο διαλόγου Προσθήκη. Επιπλέον, όταν χρησιμοποιείται αναδυόμενο μενού με πολλά πεδία επιλογών, οι χρήστες μπορούν να ξεκινήσουν να πληκτρολογούν αυτό που αναζητούν ώστε να το βρουν γρηγορότερα.

Επεξεργασία υφιστάμενων πεδίων εισαγωγής δεδομένων

Αν οι χρήστες επιθυμούν  να τροποποιήσουν ή να ελέγξουν τις ιδιότητες ενός υφιστάμενου πεδίου εισαγωγής δεδομένων μιας ενότητας, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την λειτουργία επεξεργασίας, η οποία είναι προσβάσιμη είτε από το κουμπί Επεξεργασία, κάνοντας διπλό κλικ στο κουμπί πάνω στον πίνακα εισαγωγής δεδομένων για το αντικείμενο που πρόκειται να επεξεργαστείτε, είτε κάνοντας διπλό κλικ πάνω στον αντίστοιχο κόμβο ή στοιχείο στην 3D προβολή του μοντέλου (το τελευταίο μόνο για κόμβους και στοιχεία). Ανοίγει ένα πλαίσιο διαλόγου Επεξεργασία που επιτρέπει να γίνουν αλλαγές. Μπορεί και πάλι να γίνει πολλαπλή επιλογή και επεξεργασία ώστε να τροποποιηθεί οποιαδήποτε παράμετρος έχει εισαχθεί σε πολλαπλούς κόμβους, στοιχεία, δεσμεύσεις ή  επιβαλλόμενα φορτία.

Αφαίρεση μη χρησιμοποιούμενων πεδίων εισαγωγής δεδομένων

Οι χρήστες μπορούν να αφαιρέσουν ένα ή περισσότερα αντικείμενα επιλέγοντας τα και πατώντας το κουμπί Αφαίρεση ή χρησιμοποιώντας το πλήκτρο Delete του πληκτρολογίου του υπολογιστή τους.

Ταξινόμηση πεδίων εισαγωγής πίνακα

Κάνοντας κλικ στις επικεφαλίδες των στηλών στους πίνακες κάθε ενότητας, οι χρήστες μπορούν να ταξινομήσουν τα αντικείμενα του πίνακα σε αύξουσα (ένα κλικ) ή φθίνουσα (δύο κλικ) σειρά. Για παράδειγμα, αν ένας χρήστης κάνει κλικ στην επικεφαλίδα ονομασιών διατομών, το SeismoStruct θα ταξινομήσει τις διατομές αλφαβητικά, ενώ αν πατηθεί η επικεφαλίδα συντεταγμένες κόμβων – x, οι κόμβοι θα ταξινομηθούν σύμφωνα με την x-τιμή τους. Σημειώνεται ότι κάνοντας δεξί-κλικ στους πίνακες κόμβων και στοιχείων στην αντίστοιχη ενότητα, οι πίνακες μπορούν να ταξινομηθούν με βάση το όνομα ή τον αριθμό.

Ως προεπιλογή, όταν τα πεδία εισαγωγής στον πίνακα είναι αριθμός (π.χ. 100) ή σε μορφή λέξη+αριθμός (π.χ. κομβ20) εκτελείται αλγεβρική ταξινόμηση, ενώ αν χρησιμοποιείται μορφή κειμένου (π.χ. δοκός_Α) τότε χρησιμοποιείται αλφαβητική ταξινόμηση. Παρ’ όλα αυτά είναι δυνατό να αλλάξει αυτή η προκαθορισμένη συμπεριφορά ταξινόμησης μέσω των εντολών Ταξινόμηση βάσει Ονόματος και Ταξινόμηση βάσει Αριθμού, προσβάσιμες από τα μενού Επεξεργασία ή Πίνακας.

Σημείωση: Η ταξινόμηση των δεδομένων εφαρμόζεται σε ολόκληρο το πρόγραμμα, με την έννοια ότι ο τρόπος με τον οποίο τα στοιχεία που απαρτίζουν το μοντέλο (π.χ. κόμβοι, διατομές, στοιχεία κλπ.) ταξινομούνται στις αντίστοιχες ενότητες τους, επηρεάζει τον τρόπο που αυτά τα δεδομένα εμφανίζονται σε όλα τα πλαίσια διαλόγου στο πρόγραμμα. Για παράδειγμα, αν ο χρήστης επιλέξει να χρησιμοποιήσει αλφαβητική ταξινόμηση όλων των κόμβων, τότε αυτοί θα εμφανιστούν με αλφαβητική σειρά σε όλα τα αναδυόμενα μενού που περιλαμβάνουν κόμβους, πράγμα που μπορεί, σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, να επιταχύνει την εξατομίκευσή τους και την επιλογή τους.

Αντιγραφή και επικόλληση πινάκων δεδομένων εισαγωγής-  

Οι χρήστες μπορούν να κάνουν αντιγραφή και επικόλληση δεδομένων προς και από τα υπολογιστικά φύλλα όλων των ενοτήτων, είτε μέσα από το SeismoStruct, είτε μέσα από οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή των Windows (π.χ. Microsoft Excel, Microsoft Word κλπ.). Η αντιγραφή και η επικόλληση μπορεί να γίνει είτε μέσα από το μενού του προγράμματος (Επεξεργασία > Αντιγραφή Επιλογής και Επεξεργασία Επιλογής), από τα αντίστοιχα κουμπιά της γραμμής εργαλείων, από τα αναδυόμενα μενού του πίνακα (διαθέσιμα με το δεξί κλικ του ποντικιού) ή μέσω των συντομεύσεων του πληκτρολογίου (Ctrl+C και Ctrl+V).

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη λειτουργία για να διευκολύνετε τη δημιουργία οποιοδήποτε στοιχείου του μοντέλου κάνοντας αντιγραφή σε ένα ήδη ορισμένο πεδίο εισαγωγής σε μια ενότητα και επικόλληση στο αντίστοιχο υπολογιστικό φύλλο της ενότητας, σημειώνοντας ότι ένα αστεράκι-εκθέτης (*) προστίθεται στο τέλος της ονομασίας των νέων πεδίων ώστε να αποφευχθούν τα διπλά-κοινά δεδομένα. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους λίστα στοιχείων σε μια διαφορετική εφαρμογή (π.χ. Microsoft Excel) και μετά να την επικολλήσουν μέσα στο SeismoStruct, εφόσον τα πεδία εισαγωγής είναι συμβατά με τη μορφή της αντίστοιχης ενότητας.

Αντιγραφή 3D απεικόνισης

Οι χρήστες μπορούν να κάνουν αντιγραφή, σε μια εξωτερική εφαρμογή των Windows (π.χ. Microsoft Word, Microsoft PowerPoint), την 3D απεικόνιση του μοντέλου της κατασκευής που δημιουργείται. Αυτό επιτυγχάνεται από το μενού του προγράμματος (Επεξεργασία > Αντιγραφή 3D Απεικόνισης), από το αντίστοιχο κουμπί της γραμμής εργαλείων, από το αναδυόμενο μενού απεικόνισης (διαθέσιμο μετά από δεξί κλικ με το ποντίκι) ή μέσω της συντόμευσης του πληκτρολογίου (Ctrl+Alt+C ).

Αναίρεση και Ακύρωση Αναίρεσης -   

Υπάρχουν στο SeismoStruct επιλογές αναίρεσης-επανάληψης της ενέργειας, προσβάσιμες από το μενού του προγράμματος (Επεξεργασία > Αναίρεση και Επεξεργασία > Ακύρωση Αναίρεσης) ή από τα αντίστοιχα κουμπιά της γραμμής εργαλείων.

Σημείωση: Τα αναγνωριστικά (ονόματα) των δεδομένων εισαγωγής των ενοτήτων (υλικά, διατομές, κόμβοι, φορτία, κλπ.) μπορεί να είναι μέχρι 32 χαρακτήρες και δεν μπορεί να περιλαμβάνει διαστήματα,  #, & και σημεία στίξης (δηλ. "." και ",").