Ανελαστικό στοιχείο δικτυώματος - truss

Το ανελαστικό στοιχείο δικτυώματος μπορεί να είναι ιδιαίτερα βολικό σε εκείνες τις περιπτώσεις που είναι αναγκαία η εισαγωγή μελών που λειτουργούν μόνο στην αξονική τους κατεύθυνση (π.χ. οριζόντια ή κατακόρυφα στηρίγματα, χαλύβδινα δικτυώματα κ.ο.κ.) Προκειμένου να χαρακτηριστεί πλήρως μια κλάση στοιχείου, οι χρήστες πρέπει μόνο να επιλέξουν μια διατομή και να προσδιορίσουν τον αριθμό των ινών στους οποίους το τελευταίο θα υποδιαιρεθεί. Το μητρώο ακαμψίας αυτού του στοιχείου φτιάχνεται από ένα μόνο όρο EA, ο οποίος ανανεώνεται σε κάθε βήμα της ανάλυσης.

Στο πλαίσιο διαλόγου αυτού του στοιχείου είναι δυνατόν να ορίσετε μια συγκεκριμένη απόσβεση στοιχείου, σε αντίθεση με την καθολική απόσβεση που περιγράφεται εδώ. Προκειμένου να γίνει αυτό οι χρήστες πρέπει απλώς να πατήσουν το κουμπί Απόσβεση και μετά να επιλέξουν τον τύπο απόσβεσης που ταιριάζει καλύτερα στο συγκεκριμένο στοιχείο (οι χρήστες πρέπει να  ανατρέξουν στο μενού Απόσβεσης για να αποκτήσουν εικόνα των διαθέσιμων διαφορετικών τύπων απόσβεσης και για συμβουλές για το ποιες μπορεί να είναι οι καλύτερες επιλογές). Η απόσβεση που ορίζεται σε επίπεδο στοιχείου, έχει προβάδισμα έναντι της καθολικής απόσβεσης, που σημαίνει ότι οι ‘καθολικά-υπολογισμένοι’ συντελεστές του μητρώου απόσβεσης που σχετίζονται με τους βαθμούς ελευθερίας ενός δεδομένου στοιχείου, θα αντικατασταθούν από συντελεστές που θα έχουν  υπολογιστεί μέσω πολλαπλασιασμού του μητρώου μάζας του στοιχείου με μια παράμετρο ανάλογη-της-μάζας, ή μέσω του υπολογισμού του μητρώου απόσβεσης Rayleigh του στοιχείου.

Σημειώσεις

  1. Δεδομένου ότι η κάμψη δε θα είναι παρούσα στο στοιχείο, ένας αρκετά μειωμένος αριθμός ινών, σε σχέση με την περίπτωση στοιχείων infrm, πρέπει να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να είναι ακριβή τα αποτελέσματα.
  2. Η προσομοίωση ενός άκαμπτου ορόφου διαφράγματος με χρήση διασταυρωμένων θλιπτήρων με αρθρωτές στηρίξεις μπορεί να δώσει μη ρεαλιστικά υψηλές αξονικές δυνάμεις στα δοκάρια του ορόφου. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, κάποιος μπορεί να σκεφτεί να εισάγει ένα στοιχείο elfrm με άπειρη αξονική δυσκαμψία συνδεδεμένο με στοιχεία συνδέσμου που θα μεταφέρουν μόνο αξονικό φορτίο. Με αυτόν τον τρόπο, το πολύ άκαμπτο στοιχείο θα απορροφούσε το αξονικό φορτίο, ενώ οι περιστροφές (για αυτό ροπές) θα μεταφέρονταν στα αρχικά στοιχεία δοκού.
  3. Αν ορίζεται απόσβεση Rayleigh σε επίπεδο στοιχείου, η χρήση άλλων συντελεστών από το ένα στοιχείο στο άλλο, ή με βάση  εκείνους που χρησιμοποιήθηκαν στις καθολικές ρυθμίσεις απόσβεσης, τότε δεν προσομοιώνεται η κλασσική απόσβεση  Rayleigh. Η κλασσική απόσβεση Rayleigh απαιτεί ομοιόμορφο ορισμό απόσβεσης.

Τοπικοί Άξονες και Προσανατολισμός Εσωτερικών Δυνάμεων