Ελαστομερής Μονωτής (Bouc Wen) – isolator1

Τα στοιχεία μονωτή 1 είναι τρισδιάστατα στοιχεία με μηδενικό μήκος που χρησιμοποιούνται για μοντελοποίηση της συμπεριφοράς των ελαστομερών μονωτών για εφαρμογές Σεισμικής Μόνωσης. Οι μονωτές 1 έχουν συζευγμένες ιδιότητες πλαστιμοτήτων για τις 2 κατευθύνσεις διάτμησης (άξονες 2 και 3 στο τοπικό σύστημα συντεταγμένων του στοιχείου θεμελίου 1) ενώ χαρακτηρίζονται από γραμμική ελαστική συμπεριφορά για τους υπόλοιπους τέσσερις τύπους παραμόρφωσης. Η απόκριση στις διατμητικές κατευθύνσεις βασίζεται στην υστερητική συμπεριφορά που προτάθηκε από τους Wen [1976] και Park et al. [1986]. Στις κατευθύνσεις διάτμησης η σχέση δύναμης - παραμόρφωσης  ακολουθούν τις παρακάτω εξισώσεις:

όπου η_shear_2 και η_shear_3 είναι οι λόγοι της δυσκαμψίας μετά τη διαρροή στην ελαστική (πριν τη διαρροή) δυσκαμψία του εφεδράνου σε κάθε κατεύθυνση διάτμησης (λόγοι κράτυνσης θεμελίου), Κ2 και Κ3 είναι οι ελαστικές δυσκαμψίες του μονωτή σε κάθε κατεύθυνση, Υ2 και Υ3 οι παραμορφώσεις διαρροής σε κάθε κατεύθυνση διάτμησης, ενώ οι z2 και z3 είναι οι εσωτερικές υστερητικές μεταβλητές. Δεκατρείς παράμετροι απαιτούνται για να περιγραφεί η συμπεριφορά του στοιχείου 1:

Ελαστική δυσκαμψία στην αξονική κατεύθυνση (τοπικός άξονας 1) - K_axial
Η γραμμική ελαστική απόκριση του θεμελίου θεωρείται στην αξονική κατεύθυνση.

Ελαστική δυσκαμψία στις διατμητικές (τοπικοί άξονες 2 και 3) διευθύνσεις - K_shear_1, K_shear_2

Ελαστική δυσκαμψία σε στρεπτικούς και περιστροφικούς βαθμούς ελευθερίας - Ktorsional, Krot1, Krot2
Η γραμμική ελαστική απόκριση του μονωτή θεωρείται στους στρεπτικούς και περιστροφικούς βαθμούς ελευθερίας.

Χαρακτηριστική Αντοχή μονωτή σε κάθε διατμητική διεύθυνση – fy_shear_1, fy_shear_2

Λόγος κράτυνσης μονωτή για κάθε διατμητική διεύθυνση η_shear_1, η_shear_2

Μεταβλητή ελέγχου του εύρους υστέρησης - A

Μεταβλητή υστερητικής μορφής - β

Μεταβλητή υστερητικής μορφής - γ

Σε αυτό το παράθυρο διαλόγου είναι δυνατόν να ορίσετε μια απόσβεση συγκεκριμένου στοιχείου, σε αντίθεση με την καθολική απόσβεση που περιγράφεται εδώ. Για να γίνει αυτό, οι χρήστες χρειάζονται απλώς να πιέσουν το πλήκτρο Απόσβεση και στη συνέχεια να επιλεγεί ο τύπος απόσβεσης που ταιριάζει καλύτερα με το εν λόγω στοιχείο (οι χρήστες θα πρέπει να ανατρέξουν στο μενού Απόσβεσης για μία αναφορά σχετικά με τους διαφορετικούς τύπους απόσβεσης που υπάρχουν και υποδείξεις για καλύτερη επιλογή). Στους χρήστες υπενθυμίζεται επίσης ότι η απόσβεση που καθορίζεται σε επίπεδο στοιχείου υπερισχύει έναντι της συνολικής απόσβεσης, δηλαδή οι «υπολογιζόμενοι καθολικά» συντελεστές του μητρώου απόσβεσης που σχετίζονται με τους βαθμούς ελευθερίας ενός δεδομένου στοιχείου θα αντικατασταθούν από συντελεστές οι οποίοι έχουν υπολογιστεί μέσω του πολλαπλασιασμού του μητρώου μάζας του στοιχείου με μία παράμετρο ανάλογη της μάζας, ή μέσω του πολλαπλασιασμού του μητρώου δυσκαμψίας του στοιχείου με μία παράμετρο ανάλογη της δυσκαμψίας ή μέσω υπολογισμού ενός μητρώου απόσβεσης Rayleigh του στοιχείου.

Σημείωση: Γενικά ο κανόνας A/(β+γ) = 1 θα πρέπει να ακολουθείται κατά τον ορισμό των υστερητικών μεταβλητών του μοντέλου.

Τοπικοί Άξονες και Προσανατολισμός Εσωτερικών Δυνάμεων