Παράμετροι ΑΔΑ (IDA)
Στην Αυξητική Δυναμική Ανάλυση (ΑΔA), οι κατασκευές υπόκεινται σε διαδοχικά παροδικά φορτία, τα οποία συνήθως αποτελούνται από χρονοϊστορίες επιτάχυνσης αυξανόμενης έντασης, όπως εδώ. Γι αυτό συνίσταται στους χρήστες που ενδιαφέρονται να εκτελέσουν αυτόν τον τύπο της ανάλυσης, πρώτα να συμβουλευτούν την ενότητα των Καμπυλών Χρονοϊστορίας, όπου περιγράφεται η διαδικασία εφαρμογής των φορτίων για την δυναμική ανάλυση χρονοϊστορίας. Η τελευταία είναι πλήρως εφαρμόσιμη στις περιπτώσεις ΑΔA, σημειώνοντας όμως ότι ένας αριθμός πρόσθετων παραμέτρων, που περιλαμβάνεται στην ενότητα Παράμετροι ΑΔΑ (IDA), πρέπει να οριστεί. Αυτές οι παράμετροι είναι:
Συντελεστές κλιμάκωσης
Κάθε εκτέλεση χρονοϊστορίας μιας ΑΔA εκτελείται για μια δεδομένη ένταση εδαφικής κίνησης που προκύπτει από τους συντελεστές κλιμάκωσης και το επιταχυνσιογράφημα που εισάγεται από τον χρήστη. Συνήθως, η εισαγόμενη εδαφική κίνηση κλιμακώνεται σταδιακά από μια χαμηλή ελαστική τιμή απόκρισης μέχρι μια μεγαλύτερη τιμή, που αντιστοιχεί στην επίτευξη μιας προ-ορισμένης μετελαστικής στοχευόμενης οριακής κατάστασης.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σταθερές και/ή μεταβλητές διατάξεις κλιμάκωσης, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό. Με τις σταθερές διατάξεις (Αρχή-Τέλος-Βήμα), ο χρήστης ορίζει τον αρχικό συντελεστή κλιμάκωσης που αντιστοιχεί στην πρώτη εκτέλεση της χρονοϊστορίας, τον συντελεστή τέλους, που αντιστοιχεί στην τελευταία εκτέλεση της χρονοϊστορίας και ένα βήμα του συντελεστή κλιμάκωσης που χρησιμοποιείται για να ορίσει τα ίσων αποστάσεων ενδιάμεσα βήματα επιπέδων χρονοϊστορίας. Με μια μεταβλητή διάταξη κλιμάκωσης (Διακριτοί Συντελεστές Κλιμάκωσης), μπορούν να χρησιμοποιηθούν σειρές συντελεστών κλιμάκωσης άνισων αποστάσεων, οπότε απαιτείται από τον χρήστη να ορίσει όλους τους συντελεστές κλιμάκωσης που θα ληφθούν υπόψη κατά τη διάρκεια της αυξητικής δυναμικής ανάλυσης (εκτός αν χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με σταθερές διατάξεις κλιμάκωσης - σε αυτήν την περίπτωση μόνο περιττοί μη-διαδοχικοί συντελεστές απαιτείται να οριστούν).
Δυναμική Καμπύλη Pushover
Όταν εκτελείται Αυξητική Δυναμική Ανάλυση, ο χρήστης συχνά ενδιαφέρεται για την αποκαλούμενη Δυναμική Καμπύλη Pushover (ή περιβάλλουσα ΑΔΑ), η οποία αποτελείται από μια απεικόνιση των μέγιστων τιμών της τέμνουσας βάσης και των μέγιστων τιμών της μετακίνησης κορυφής, ή άλλης μετακίνησης, όπως προσδιορίζονται σε κάθε δυναμική εκτέλεση. Είναι επομένως δυνατό να οριστούν οι κόμβοι που θα ληφθούν υπόψη στον υπολογισμό της μέγιστης σχετικής μετακίνησης (η διαφορά μεταξύ των απόλυτων τιμών μετακίνησης δύο κόμβων ορισμένων από τον χρήστη, ο δεύτερος εκ των οποίων συνήθως αναφέρεται σε κόμβο στήριξης) σε κάθε δυναμική εκτέλεση.
Ο υπό εξέταση βαθμός ελευθερίας επίσης ορίζεται αποκλειστικά από τον χρήστη, όπως στο παράθυρο χρόνου γύρω από την μέγιστη τιμή σχετικής μετακίνησης ορόφων μέσα στην οποία βρίσκεται η αντίστοιχη μέγιστη τιμή τέμνουσας βάσης (ή αντίστροφα), στην περίπτωση που ο χρήστης επιθυμεί μια καμπύλη αντίστοιχων μετακινήσεων και μέγιστων τιμών τέμνουσας, αντί για μια καμπύλη με όχι απαραίτητα σχετιζόμενα ζεύγη τιμών μέγιστων μετακινήσεων και τεμνουσών.
Σημείωση: Συνήθως, η συμπεριφορά των κατασκευών μέσα στην ελαστική περιοχή μπορεί να αναπαρασταθεί με χρήση 2-3 ζευγαριών σημείων τέμνουσας-μετακίνησης, με επαρκή απόσταση. Όμως στην μετελαστική περιοχή, μπορεί να απαιτηθεί μια καλύτερη αναπαράσταση της δυναμικής καμπύλης pushover. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι χρήσιμος για τους χρήστες ένας συνδυασμός τόσο σταθερών όσο και μεταβλητών διατάξεων κλιμάκωσης. Έτσι 2-3 διακριτοί συντελεστές κλιμάκωσης χρησιμοποιούνται για την ελαστική περιοχή και μετά χρησιμοποιείται εύρος βήματος τιμών αρχής-τέλους για τη μετελαστική φάση απόκρισης.