Παράμετροι Καθολικής Απόκρισης

Ανάλογα με τον τύπο της ανάλυσης και/ή τις παραμέτρους των δεδομένων που ορίστηκαν στην Εισαγωγή Δεδομένων, μέχρι έξι διαφορετικά είδη καθολικών παραμέτρων απόκρισης μπορούν να εξαχθούν ως αποτελέσματα σε αυτήν την ενότητα: Δομικές Μετακινήσεις, Δυνάμεις και Ροπές στις Στηρίξεις, Ταχύτητες/Επιταχύνσεις, Συνολικές Αδρανειακές Δυνάμεις & Συνολικές Δυνάμεις Απόσβεσης, Υστερητικές Καμπύλες, Έλεγχοι Κριτηρίων Επιτελεστικότητας, Έλεγχοι με βάση τον Κανονισμό. Εκτός από τις δύο τελευταίες ενότητες, όπου τα κριτήρια επιτελεστικότητας απεικονίζονται, σε όλες τις άλλες τα αποτελέσματα ορίζονται στο καθολικό σύστημα συντεταγμένων, όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα, όπου σημειώνεται ότι οι μεταβλητές περιστροφής / ροπής, που ορίζονται σε σχέση με έναν συγκεκριμένο άξονα, αναφέρονται πάντα στην περιστροφή / ροπή, γύρω, όχι κατά μήκος, του ίδιου άξονα.

Όλες αυτές οι παράμετροι περιγράφονται εν συντομία παρακάτω:

Δομικές Μετακινήσεις
Ο χρήστης μπορεί να λάβει τα αποτελέσματα μετατόπισης οποιουδήποτε αριθμού κόμβων, σχετικά με έναν από τους έξι διαθέσιμους καθολικούς βαθμούς ελευθερίας. Σημειώστε ότι στη δυναμική ανάλυση συνίσταται να απεικονίζονται οι σχετικές (σε σχέση με μια στήριξη), και όχι οι απόλυτες μετακινήσεις κόμβων. Πράγματι, λόγω μη ρεαλιστικά υψηλή άκαμπτου-σώματος παραμόρφωση των κόμβων θεμελίωσης (που προκύπτει από μη-διορθωμένη/μη-φιλτραρισμένη διπλή ολοκλήρωση της χρονοϊστορίας επιτάχυνσης), οι απόλυτες μετακινήσεις παρέχουν λίγες πληροφορίες για τα πραγματικά χαρακτηριστικά απόκρισης της κατασκευής, γι΄αυτό το λόγο συνήθως δεν λαμβάνονται υπόψη στην εξαγωγή δεδομένων δυναμικής ανάλυσης.

Δυνάμεις και Ροπές στις Στηρίξεις
Ομοίως με τις δομικές παραμορφώσεις, οι δυνάμεις στήριξης και οι ροπές σε κάθε κατεύθυνση μπορούν να ληφθούν για όλους τους δεσμευμένους κόμβους. Για παράδειγμα, η δυνατότητα εξαγωγής αποτελέσματος της συνολικής δύναμης/ροπής σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, αντί των μεμονωμένων τιμών στήριξης, επιτρέπει επίσης τον υπολογισμό και τη γραφική απεικόνιση των συνολικών τιμών τεμνουσών βάσης.

Σημείωση: Προφανώς,  η συνολική αντίδραση ροπών στις στηρίξεις δεν περιλαμβάνει επιδράσεις ανατροπής, και αποτελείται απλώς από το άθροισμα των ροπών στις στηρίξεις της κατασκευής.

Επιταχύνσεις και Ταχύτητες Κόμβων
Στις δυναμικές αναλύσεις χρονοϊστορίας, οι επιταχύνσεις και ταχύτητες απόκρισης κόμβων μπορούν να εκτιμηθούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως οι μετακινήσεις κόμβων. Η δυνατότητα εκτίμησης σχετικών, σε αντίθεση με τις απόλυτες, ποσότητες είναι επίσης διαθέσιμη. Το τελευταίο χρησιμοποιείται συνήθως όταν επιλέγονται επιταχύνσεις, ενώ το πρώτο λαμβάνεται συνήθως υπόψη όταν εξετάζονται τα αποτελέσματα ταχύτητας.

Συνολικές Αδρανειακές Δυνάμεις & Συνολικές Δυνάμεις Απόσβεσης
Εδώ, είναι δυνατό για τον χρήστη να εκτιμήσει τις συνολικές τιμές της αδράνειας και τις δυνάμεις της ιξώδους απόσβεσης σε κάθε χρονικό βήμα  δυναμικών αναλύσεων χρονοϊστορίας. Σημειώνεται ότι οι συνολικές δυνάμεις ιξώδους απόσβεσης (οι οποίες είναι το προϊόν, σε κάθε βήμα ανάλυσης, του μητρώου απόσβεσης με το διάνυσμα της ταχύτητας) μπορεί να υπολογιστεί ως η διαφορά μεταξύ των συνολικών εσωτερικών δυνάμεων (οι οποίες είναι το προϊόν, σε κάθε βήμα της ανάλυσης, του μητρώου ακαμψίας με το διάνυσμα μετακίνησης) και των συνολικών αδρανειακών δυνάμεων (οι οποίες είναι το προϊόν, σε κάθε βήμα της ανάλυσης, του μητρώου μάζας με το διάνυσμα επιτάχυνσης). Προφανώς, οι συνολικές εσωτερικές δυνάμεις ισούνται με τις Δυνάμεις  και τις Ροπές στις Στηρίξεις, που δίνονται παραπάνω, και όταν δεν ορίζεται ιξώδης απόσβεση τότε οι συνολικές δυνάμεις αδράνειας είναι ίσες με τις δυνάμεις στις στηρίξεις.

Υστερητικές Καμπύλες
Ο χρήστης είναι σε θέση να καθορίσει ένα μεταφορικό/στροφικό καθολικό βαθμό ελευθερίας για να απεικονιστεί σε γραφική παράσταση έναντι της αντίστοιχης συνολικής τέμνουσας-βάσης/ροπής-βάσης ή του συντελεστή φορτίου (pushover ανάλυση). Σε στατική ανάλυση, μια τέτοια γραφική παράσταση αντιπροσωπεύει την καμπύλη ικανότητας της κατασκευής, ενώ στην ανάλυση χρονοϊστορίας αυτό συνήθως αναφέρεται στην υστερητική απόκριση του μοντέλου. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για εξαγωγή αποτελέσματος σχετικής μετατόπισης, καθώς αυτό είναι χρήσιμο για την περίπτωση εξαγωγής δεδομένων δυναμικής ανάλυσης.

Σημείωση: Οι αντιδράσεις των στηρίξεων πρέπει προφανώς να είναι ίσες με τις εσωτερικές δυνάμεις των στοιχείων βάσης που συνδέονται με τους κόμβους θεμελίωσης. Με άλλα λόγια, θα περίμενε κανείς ότι οι τιμές που λαμβάνονται στις Δυνάμεις και στις Ροπές στις Στηρίξεις να είναι πανομοιότυπες με εκείνες που δίνονται στα Εντατικά/Παραμορφωσιακά Μεγέθη Στοιχείων για τα στοιχεία που συνδέονται με τα θεμέλια. Ωστόσο, μερικοί παράγοντες μπορούν στην πραγματικότητα να οδηγήσουν σε διαφορές στις δύο αυτές παραμέτρους απόκρισης, i) οι δράσεις των μελών δίνονται στο τοπικό σύστημα αναφοράς κάθε στοιχείου, ενώ δράσεις σε στηρίξεις παρέχονται στο καθολικό σύστημα συντεταγμένων. Επομένως, στις περιπτώσεις όπου προκύπτουν μεγάλες μετατοπίσεις/περιστροφές στην κατασκευή, μπορούν να παρατηρηθούν διαφορές στις δυνάμεις των στοιχείων και στις οριζόντιες αντιδράσεις στηρίξεων. ii) σε δυναμικές αναλύσεις με εφαπτομενική απόσβεση ανάλογη της δυσκαμψίας που είναι ισοδύναμη με την ιξώδης απόσβεση, και σε κάποιες περιπτώσεις μόνο (τυπικά, πρόβολοι με χαμηλή/μηδενική αξονική φόρτιση), μπορεί να συμβεί να εμφανιστούν διαφορές μεταξύ των εσωτερικών δυνάμεων στοιχείων και αντιδράσεων στις στηρίξεις, λόγω πλαστών αριθμητικών αποκρίσεων (που σχετίζονται με το γεγονός ότι η εφαπτομενική απόσβεση ανάλογη της δυσκαμψίας συμπεριφέρεται υστερητικά και γι΄αυτό μπορεί να αναπτύξει απόσβεση ακόμη και με μηδενικές ταχύτητες). iii) η παρουσία απολήξεων.