Kolon ekle
Kolonlar, ana menüden (Ekle > Kolon) veya ilgili araç çubuğu düğmeleri yoluyla eklenebilir.
Seçimin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinin ardından, ekranın sağ kısmında bir Özellikler Penceresi belirir. Beliren Özellikler penceresinden, kullanıcılar ya Geometriyi Görüntüle / Düzenle penceresinden ya da önceden tanımlanmış standart kesitlerden bir kesit seçerek kesit boyutlarını belirleyebilirler.
Kolon boyu, Serbest uzunluk düğmesinin seçilmesi ve farklı uzunluk atama aracılığıyla kat yüksekliğinden farklı olarak tanımlanabilir. Öteki yandan, eğer tam uzunluk butonu seçilirse, eleman kat yüksekliğiyle aynı yükseklikte olur. Ek olarak, kolonun temel seviyesi uyarlanabilir, böylece kullanıcı farklı temel seviyelerini oluşturabilir.
Malzeme Setleri, ana menüden (Araçlar> Malzeme Setlerini
Tanımla) ile, ilgili araç çubuğu butonu () veya elemanın
Özellikler Penceresi içerisindeki Malzeme Setlerini Tanımla düğmesi
aracılığıyla tanımlanabilir. Mantolanmış elemanlarda, biri mevcut
elemanlar için diğeri ise yeni elemanlar için olmak üzere, iki
farklı beton malzemesi tertibi vardır.
Dahası, boyuna ve enine donatı, ilgili donatı şablonlarını düzenleyerek tanımlanabilir. Farklı donatı şablonları, kirişin iki ucuna ve ortasına tanımlanabilir. Tekil boyuna donatı çubukları ekleme işlemi, ilgili Ek Donatılar modülü aracılığıyla grafiksel olarak da yapılabilir.
Donatı şablonları düzenlenirken, program otomatik olarak Donatı Görüntülenmesi sekmesine geçer, burada kirişin başlangıç, orta ve bitiş kesitlerindeki (boyuna ve yatay) donatı düzeni gösterilir. Kullanıcılar, buradan donatı doğruluklarını kontrol edebilir.
Mantolama tipi seçilerek Mantolama bölgesindeki kesite yani tam manto, 1 taraflı, 2 taraflı veya 3 taraflı mantolama, ve malzeme setinin ve mantolamanın boyuna ve enine takviyesinin atanarak mantolama uygulanabilir.
Mantolamaya tekli uzunlamasına donatı çubuklarının eklenmesi, aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi, ek donatı bölümün hem mevcut hem de yeni kısmına grafiksel olarak eklenebildiği Ek Donatılar modülü aracılığıyla da gerçekleştirilebilir:
Dahası, FRP sargılar, FRP Sargı modülü aracılığıyla kolon elemanlarına atanabilir. Kullanıcılar, bu modül üzerinden çok kullanılan ürübleri seçebilir veya kullanıcı tanımlı değerler tanımlayabilirler.
Yapısal elemanın koda dayalı ayarları, Gelişmiş Eleman Özellikleri diyalog kutusu aracılığıyla da tanımlanabilir.
Yapısal elemanın modelleme parametreleri, ilgili düğmeden açılan Modelleme Parametreleri iletişim kutusu aracılığıyla da tanımlanabilir.
Plan görüntüsü üzerinde, keside ait ekleme noktası (fare tıklaması konumuna karşılık gelen kesit noktası orta, kenar veya köşe noktalarından biri olarak) seçilir, plan görünümünde yapılacak olan döndürme açısı (0o, 90o, 180o ve 270o) tanımlanabilir.
Bütün kesit özellikleri tanımlandıktan sonra, yeni eleman Yapı modelleyici Ana Penceresi üzerinden tek bir fare tıklaması ile eklenebilir.
NOT: Kesit mantolandığında, Gelişmiş Eleman Özellikleri modülünde kullanıcılar, bölümün tamamını, yani hem mevcut hem de yeni parçaları hesaba katmak için parametreler üzerinde kararlar almalıdır.