Deplasmana dayalı plastik mafsal elemanı - infrmDBPH
Bu eleman, uç bölgelerinde yığılı plastisiteye sahip, deplasmana dayalı 3 boyutlu kolon-kiriş elemanıdır. Tek bileşenli Giberson modeline [ Giberson, 1967] sahip olup, bir elastik kiriş ve eleman uçlarında 2 ve 3 yerel eksenlerine bağlı birer (toplamda 4) tane dönel yay içerir.
Tüm doğrusal olmayan şekil deformasyonlar dönel yaylarda yığılı haldeyken, elemanın geri kalanı elastik davranır. Eleman uçlarındaki iki eksen doğrultusunda oluşan moment-dönme ilişkileri birbirinden bağımsızdır. Bu durum, kuvvete dayalı plastik mafsal elemanının bir basitleştirilmesidir (çünkü kuvvete dayalı plastik mafsal elemanında iki eksen doğrultusunda etkiyen moment-dönme ilişkileri bağıntılı olup, inelastik deformasyonlarsa belirli bir uzunluğa yayılı durumdadır). Deplasmana dayalı plastik mafsallarında feda edilen doğru modelleme, analizin artan kararlılığıyla ve kısalan zamanıyla telafi edilir.
DBPH formulasyonu geometrik nonlineeriteleri modelleme kapasitesine sahiptir; plastik mafsallardaki malzeme inelastisitesi çekme ve basınçta farklı akma kapasitelerine sahip asimetrik Takeda-tipi bir eğriyle hesaba katılır. Monotonik eğri, betonun çatlamasını ve donatının akmasını dikkate alan üç doğrulu bir iskelet eğrisiyle tanımlanır.
Histeretik (tekrarlı) eğri değişkenlerinin program tarafından otomatik olarak hesaplandığından dolayı kullanıcıların yalnızca eleman kesidini tanımlamaları gereklidir. infrmFB ve infrmFBPH elemanlarına benzer olarak, eleman içerisindeki donatı detaylandırması eleman başına tanımlanacak çoklu kesitlerler tanımlanabilir.
Burada belirtilen global sönümlemeye karşın, bu elemana ait iletişim kutusundan elemana ait bir sönüm tanımlanabilir. Kullanıcıların bu işlemi gerçekleştirebilmeleri için Sönümleme düğmesine tıklamaları ve elemana ait en uygun sönüm tipini seçmeleri gerekmektedir (kullanıcılar farklı tipteki sönümleme tanımları için Sönümleme menüsünü ziyaret etmelidir). Eleman düzeyinde tanımlanan sönümleme, global sönümlemeye göre önceliklidir; daha açıklayıcı olarak anlatılması gerekirse global olarak tanımlanmış olan sönüm matrisi katsayılarının ilgili serbestlik derecelerindeki değerleri eleman düzeyinde hesaplanan (eleman kütle matrisinin kütle katsayısıyla çarpımı, eleman rijitlik matirisinin rijitlik katsayısıyla çarpımı, veya eleman Rayleigh matrisi) yeni değerlerle değiştirilir.
Not: Rayleigh sönümlemesi, elemandan elemana değişen katsayılar yoluyla, eleman bazında tanımlanırsa klasik olmayan Rayleigh sönümlemesi modellenir, zira klasik Rayleigh sönümlemesinde sabit bir sönüm tanımlaması mevcuttur.