Yakınsama Problemlerini Çözmek için İpuçları
Burada, sapma sağlanırsa SeismoBuild çözücüsü tarafından çıkarılan mesajların tam listesi ve analizin yakınsaması için kullanıcının alabileceği olası önlemler bulunur.
Burada yakınsama problemlerini çözmek için izlenecek birkaç adım önerilmiştir. Kullanıcılara şunlar tavsiye edilir:
Programın Proje Ayarlarının Yakınsama Kriterleri sekmesindeki normların otomatik olarak uyarlanmasını sağlayın.
Proje Ayarları > Yakınsama kriterleri sekmesi aracılığıyla art-işlemcide Yakınsama sorunlarını göz atın. Yapı içerisindeki yakınsama zorluklarının ortaya çıktığı (eleman veya düğümlerin) konumlarının görselleştirilmesi, ıraksamanın nedenlerinin belirlenmesi için önemli geri bildirim sağlar (örneğin, yerçekimi yüklerini kaldıramayan yetersiz güçlendirilmiş kirişler, çok yüksek deformasyon gerektiren elemanlar,kısa kolonlar veya bağlantı kirişleri gibi).
Proje Ayarlarının Eleman İteratif Stratejisi sekmesinde hem kuvvetedayalı çerçeve (infrmFB & infrmFBPH) hem de yığma eleman türleri için 'Elm_Ite durumunda dengesiz kuvvetlere izin verme' seçeneğinin işaretini kaldırın.
Genel olarak maksimum itme yer değiştirmesini %2 ile sınırlandırın. Bu değer, yüksek binalar ve geniş perde duvarlı rijit binalar için % 1.0-1.2 değer bandını geçmemelidir.
Genel olarak, itme analiz adım sayısı olarak 50-100 arasında bir sayı atayın.Zorlu yükleme durumlarında bu değer artırılmalıdır.
Malzemeler modülünde tanımlı olan çelik malzemelere ait kopma/burkulma gerilmesini çok büyük bir değerle (örn. 1) değiştirin. İlgili değere ulaşıldığında, donatı devre dışı kalır ve yapı mukavemetinde ani bir düşüşe ve yakınsama zorluklarına sebep olur. Bağlantı kirişleri gibi deformasyonların çok büyük olduğu durumlar mevcuttur. Azami gerilme seviyesine ulaşılırsa, donatıların devre dışı kalması nedeniyle (koptuğu varsayılır) kirişlerin üzerlerinde etkiyen yerçekimi yüküne dayanamamasından ötürü, yakınsamaya ulaşılamaması çok muhtemeldir.
Eleman Sınıfları modülüne gidin ve tüm kısa elemanların eleman tipilerini (örn. Kısa sütunlar ve bağlantı kirişleri) infrmFBPH veya infrmFB'den infrmDB'ye değiştirin. InfrmDB formulasyonu genellikle yalnızca kısa elemanlar için kabul edilebilir doğruluk sağlar. Bu nedenle, kısa elemanlar için uygulandığında, analitik sonuçları etkilenmez ve analizin yakınsamasında ve genel kararlılığında olumlu gelişmelerevesile olur.
Proje Ayarları’nda İteratif Strateji sekmesinde Azami İterasyon Sayısını 70, Rijitlik Güncellemesi Sayısını 60 ve Iraksama İterasyon Sayısını 60'a yükseltin.
Yakınsama sorunlarına neden olan bağlantı kirişleri için elastik çerçeve elemanı tipini kullanın. Bu gibi durumlarda, plastik mafsal oluşumunun etkisini hesaba katmak için, Eleman Bağlantıları modülündeki elemanın özellikler penceresinden M2a, M3a, M2b ve M3b serbestlik dereceleri için ilgili onay kutuları seçilerek kiriş uçlarındaki momentler serbest bırakılmalıdır.
Program ait Proje Ayarları’ndaki Yakınsama Kriterleri sekmesinden yakınsama normlarının değerlerini artırın/gevşetin.
Proje Ayarlarının Kısıtlamalar sekmesinden, diyaframların rijitlik değerlerini 1.0E + 13'e yükseltin.
Analizin ıraksama mesajları çoğunlukla Max_Tol veya elm_tol ise, Proje Ayarların’da İteratif Strateji sekmesinde Azami Tolerans değerini 1e40'a yükseltin.
Eleman Sınıfları modülündeki üyelerin Eleman Sınıf Özellikleri penceresinden duvarlar için kullanılmakta olan fiber sayısını artırın.
Yüksek binalar için Proje Ayarları’nın Analiz sekmesindeki Geometrik Nonlineeriteleri Dahil Et onay kutusunun işaretini kaldırın.
Yukarıdakilere ilaveten:
Kullanıcılara, sapmanın nedenlerini anlamak ve çözmek için analizin son 1-3 adımını ilgili yakınsama problemleriyle birlikte kontrol etmeleri tavsiye edilir.Bu gibi durumlarda, Art-işlemcinin Yakınsama Sorunları sayfasına göz atılmalıdır.Ayrıca, aynı modelle bir Özdeğer analizi çalıştırmak, soruna farklı bir bakış açısı sağlayabilir (örneğin, yanlışlıkla bitişik sütuna bağlanmayan ve bir konsol gibi davranan, yerçekimi yükünü kaldıramayan bir kirişin mevcudiyeti saptanabilir);
Iraksama sorunlarına neden olan elemanlar, her zaman yatay yük taşıyıcı elemanları olmadığına dikkat edilmelidir. Esasında, genel olarak, bu durumun nedeni deformasyon nedeniyle iç kuvvet yeniden dağılımı sırasındateğetsel rijitlik değişimiyle karşı karşıya kalan elemanlardır. Bazen, sorunlu elemanlar, bitişiğinde olan elemanların yüklerinin de artmasına neden olabilir, bu da onları yakınsama sorunlarıyla baş başa bırakır;
Yapı Modelleyicisi içerisinde Yapı Modelleme Ayarları’nda bulunan ‘Etkili Genişliği Dahil Et’ seçeneğinin kaldırılması yoluyla kirişlerdeki etkili genişliğin hesaba dahil etmeyin.T-şeklindeki kirişlerin yerine dikdörtgen kirişlerin eklenmesi bazen daha kararlı çözümlere yol açar, ancak döşemenin etkili genişliğinin kaldırılmasının kirişleri zayıflattığı ve az donatılı kirişlerin yerçekimi yüklerini kaldıramaz hale getirebileceği ve dolayısıylayeni yakınsama sorunlarına yol açabileceğini de göz önünde tutunuz.