Doğrusal Olmayan Tsunami Analizi
ASCE 7-16, performansa dayalı kriterlerin ve doğrusal olmayan yöntemlerin kullanılmasına izin vererek yapıların Tsunami Yüküne karşı kapasitesini değerlendirmek için bir çerçeve oluşturmuştur. Petrone ve diğerleri [2017] ve Baiguera ve diğerleri [2019] tarafından yapılan çalışmaları içeren bir dizi makale, Seismostruct'ta uygulanan ASCE 7-16 hükümlerini takiben binaların tsunami değerlendirmesi için doğrusal olmayan analizi içeren bir metodoloji sunmuştur.
Analizin performansı için, her bir zaman geçmişi adımında binaya uygulanan Toplam Tsunami Kuvvetini hesaplamak adına önceden tanımlanmış taşkın derinliği ve hızı, zaman geçmişleri kullanılır. Kullanılacak zaman geçmişleri, ASCE 7-16 tarafından sağlananlar veya Seismostruct içinde mevcut olan farklı olabilir. Her adımdaki Toplam Tsunami Kuvveti, ASCE 7-16'da veya Petrone ve diğerleri [2017] ve Foster ve diğerleri [2017] tarafından yapılan çalışmalarda sağlanan ilişkiler kullanılarak hesaplanabilir. Doğrusal Olmayan Tsunami Analizi iki aşamada gerçekleştirilebilir:
İlk aşama, her adımda Toplam Tsunami Kuvvetinin binanın Tsunamiden etkilenen alanının yüksekliği ve genişliği boyunca dağıtıldığı Değişken Derinlikli İtme (VDPO) Analizini içerir. Bina tepkisi, doğrusal olmayan bir zaman serisi analizine benzer şekilde her adımda hesaplanır. VDPO aşaması bittiğinde (analiz adımlarının sonunda veya sapma nedeniyle) analiz isteğe bağlı olarak Sabit Derinlikli İtme (CDPO) Analizi olan ikinci aşamaya geçebilir. CDPO aşaması sırasında, Tsunami derinliği sabit tutulur ve yanal yükler, VDPO analizinin sonunda bina yer değiştirmenin belirli bir yüzdesi olarak tanımlanan belirli bir yer değiştirmeye ulaşana kadar monoton olarak arttırılır. CDPO analizi, tepki kontrollü Statik İtme Analizi'ne benzer. Doğrusal Olmayan Tsunami Analizi sırasındaki prosedürlerin ayrıntılı bir sunumu için kullanıcılar Petrone ve diğerleri [2017] ve Baiguera ve diğerleri [2019] tarafından yapılan çalışmaya yönlendirilir.