Καθολικό και τοπικό σύστημα αξόνων

Στο SeismoBuild υπάρχει ένα σταθερό καθολικό σύστημα αξόνων X-Y-Z, το οποίο χρησιμοποιείται για τον καθορισμό του μήκους (X), του βάθους (Y) και του ύψους (Z) όλων των δομικών μοντέλων. Επιπλέον, καθώς είναι πρόγραμμα 3D προσομοίωσης, απαιτείται να ορίζονται τα τοπικά συστήματα συντεταγμένων 1-2-3 σε όλα τα δομικά στοιχεία, έτσι ώστε να είναι γνωστός ο προσανατολισμός τους στο χώρο. Συμβατικά, η τοπική διεύθυνση (1) αναφέρεται στον άξονα του στοιχείου, ενώ οι άξονες (2) και (3) καθορίζουν το επίπεδο της διατομής και τον προσανατολισμό του. Παρόλο που δεν υπάρχουν περιορισμοί στον ορισμό των τοπικών αξόνων (2) και (3), είθισται οι χρήστες να συνδέουν τον άξονα (2) με την "αδύναμη κατεύθυνση" του στοιχείου και τον άξονα (3) με την "ισχυρή κατεύθυνση" του στοιχείου, όπως απεικονίζεται παρακάτω, όπου μια δοκός αναπαριστάται σχηματικά. Αυτή είναι η σύμβαση που υιοθετείται επίσης στα επεξηγηματικά σχέδια που χρησιμοποιούνται στο Παράθυρο Επεξεργασίας/Προβολής πρόσθετου οπλισμού που διατίθεται στο Παράθυρο Ιδιοτήτων του Προσομοιωτή Κτιρίου.

Ενώ ο προσανατολισμός του τοπικού άξονα (1) προκύπτει σαφώς από τη γραμμή που ενώνει τους δύο ακραίους κόμβους του στοιχείου (θετική κατεύθυνση θεωρείται αυτή που πηγαίνει από τον κόμβο n1 στον κόμβο n2), ο λεγόμενος κανόνας δεξιού χεριού χρησιμοποιείται για να οριστεί πλήρως ο προσανατολισμός των δύο άλλων τοπικών αξόνων, και επομένως εκείνος της διατομής.

Σημείωση: Για τα μέλη υποστυλωμάτων, ο προσανατολισμός των στοιχείων καθορίζεται αυτόματα από το πρόγραμμα. Ο προεπιλεγμένος προσανατολισμός για τον τοπικό φορέα (1) είναι από τον κατώτερο προς τον ανώτερο όροφο, δηλαδή ο κόμβος n1 είναι ο κόμβος του κάτω ορόφου και ο κόμβος n2 είναι ο κόμβος του υπερκείμενου ορόφου.