Στόχοι Επιτελεστικότητας (KAN.ΕΠΕ.)
Σύμφωνα με την ενότητα 2.2 του ΚΑΝ.ΕΠΕ., οι στόχοι της αποτίμησης ή ανασχεδιασμού (Πίνακας 2.1) αποτελούνται από συνδυασμούς στάθμης επιτελεστικότητας και σεισμικής δράσης, με δεδομένη «ανεκτή πιθανότητα υπέρβασης κατά την τεχνική διάρκεια ζωής του έργου», όπως φαίνεται παρακάτω στον πίνακα 2.1 του ΚΑΝ.ΕΠΕ..
Η στοχευόμενη απόδοση του φέροντος οργανισμού αναφέρεται στο μέγεθος των ζημιών στην κατασκευή που ορίζεται μέσα από τρεις στάθμες επιτελεστικότητας, Περιορισμένες Βλάβες (Α), Σημαντικές Βλάβες (Β) και Οιονεί κατάρρευση (Γ).
Στάθμη Επιτελεστικότητας Περιορισμένες Βλάβες (Α)
Η στάθμη Περιορισμένες Βλάβες (A), σύμφωνα με τον ΚΑΝ.ΕΠΕ., είναι μια κατάσταση κατά την οποία αναμένεται ότι καμία λειτουργία του κτιρίου δε διακόπτεται κατά τη διάρκεια και μετά το σεισμό σχεδιασμού, εκτός ενδεχομένως από λειτουργίες δευτερεύουσας σημασίας. Είναι πιθανό να παρουσιαστούν ορισμένες τριχοειδείς ρωγμές στο φέροντα οργανισμό.
Στάθμη Επιτελεστικότητας Σημαντικές Βλάβες (Β)
Η στάθμη Σημαντικές Βλάβες (Β) είναι μια κατάσταση κατά την οποία κατά τον σεισμό σχεδιασμού αναμένεται να παρουσιασθούν επισκευάσιμες βλάβες στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου, χωρίς όμως να συμβεί θάνατος ή σοβαρός τραυματισμός ατόμων εξαιτίας των βλαβών αυτών, και χωρίς να συμβούν ουσιώδεις βλάβες στην οικοσκευή ή τα αποθηκευμένα στο κτίριο υλικά.
Στάθμη Επιτελεστικότητας Οιονεί Κατάρρευση (Γ)
Η στάθμη Οιονεί κατάρρευση (Γ) είναι μια κατάσταση κατά την οποία κατά τον σεισμό σχεδιασμού αναμένεται να παρουσιασθούν εκτεταμένες και σοβαρές (μη-επισκευάσιμες κατά πλειονότητα) βλάβες στον φέροντα οργανισμό, ο οποίος όμως έχει ακόμη την ικανότητα να φέρει τα προβλεπόμενα κατακόρυφα φορτία (κατά, και για ένα διάστημα μετά, τον σεισμό), χωρίς πάντως να διαθέτει άλλο ουσιαστικό περιθώριο ασφαλείας έναντι ολικής ή μερικής κατάρρευσης.
Στον ΚΑΝ.ΕΠΕ. μπορείτε να βρείτε οδηγίες σχετικά με το ποιες Στάθμες Επιτελεστικότητας πρέπει να ελεγχθούν.